Sociaal betrokkenSociaal betrokken

Nog iets meer over mijn achtergrond en beweegredenen om dit werk te doen.

Ooit (18 jaar geleden) heb ik in een groot hotel waar ik toen werkte, hemel en aarde bij de directie moeten bewegen om een jonge vrouw met het downsyndroom aan te nemen voor een fuctie in de ontvangstruimte. Toen het me uiteindelijk lukte en de directie kon overtuigen om haar aan te nemen, zorgde dit voor een enorm positief effect in het hele bedrijf. Met het maken van een veilige werkomgeving voor haar, werden de normen en waarden naar een hoger plan getild.

 

In mijn keuken

In mijn keuken (MIRO) heb ik altijd gewerkt met autistische jongens en jongvolwassenen. Als ik in echt contact kom dan ontstaan de mooiste gesprekken en ervaren we een prachtige connectie. Die goede sfeer was merkbaar in ons restaurant en in de gerechten.

Helaas kon ik deze begeleiding via MIRO niet continueren Kip uit de deken. Maar ik voel dat ik verdere stappen wil zetten in het coachingsvak. Zo werk ik nu als chefkok op een zorgboerderij voor mensen met dementie. Het is verdrietig, indrukwekkend en tegelijkertijd helend voor mezelf om met deze mensen in de keuken te werken. Wat doen bijvoorbeeld geuren van gerechten en herinneringen hieraan met de geest? Heel interessant.

 

NVA

Zo leid ik bij de Nederlandse vereniging voor autisme ook een gespreksgroep volwassenen kring Utrecht.

Het bijzondere van deze groep is dat we eerst beginnen met een grondingsoefening door middel van meditatie. Dit zorgt ervoor dat we een zelfde startpunt hebben. We zitten ook in een kring zonder tafels er tussen zodat de energie kan stromen. Autisten leven meer in het hier en nu, ook met hun gevoel, maar vaak zijn ze zich hier niet bewust van. Het is een prachtige oefening om te aarden en te voelen wat er NU nodig is.